aktualne
DomůPro ženyJsou brambory bezlepkové? Záleží, jak si je připravíte

Jsou brambory bezlepkové? Záleží, jak si je připravíte

-

Pokud vynecháváte lepek – dobrovolně nebo kvůli zdravotnímu problému, hledáte alternativy, kterými lepkové jídla nahradit. Vyhledáváte přirozeně bezlepkové potraviny. Jednou z nich jsou brambory. Je pravdou, že lepek neobsahují, ale pozor – některé jídla z nich už ano! Které jsou bezpečné a na jaké si dát pozor?

Samotné brambory jsou nízkokalorické komplexní sacharidy s dávkou vlákniny a vitamínu C. Nicméně, dokud samy o sobě jsou přirozeně bezlepkové, mnoho jídel z nich připravených obsahuje lepek. Někdy je skutečně obtížné vědět, zda je jídlo bezlepkové nebo ne, zvláště pokud si ho objednáte v restauraci.

Lepek, tedy gluten, je bílkovina, která se nachází v některých obilovinách, zejména v pšenici a ječmene. Pro většinu lidí je bezproblémová, ale u některých vyvolává intoleranci, celiakii nebo alergickou reakci.

Opatrně s polotovary i jídly z restaurace
Pokud máte problémy s trávením lepku, hlavní a jedinou účinnou radou je přechod na bezlepkovou stravu. Samozřejmě, tak jako u každé jiné dietě i při této chvíli trvá, než zjistíte, které z vašich oblíbených jídel jsou bezpečné ke konzumaci a které by vám mohly způsobit zmatek ve střevech.

Když si objednáváme jídlo v restauraci, v kuchyni mohou použít přísady, které nejsou uvedeny v jídelníčku a které obsahují lepek. Nebo je připraveno tak, že může vyvolat křížovou reakci. Pokud trpíte celiakií, která je z těchto poruch nejvážnější, při objednávce v restauraci se nebojte klást co nejvíce otázek o přípravě jídla.

Abyste se vyhnuli trávicím potížím, nabízíme vám, jak si připravit a objednat oblíbené bramborové jídla, které jsou zaručeně bezlepkové:

pečené brambory
Příprava doma: Brambory několikrát propíchejte vidličkou, pak zabalte do alobalu. Pečte v troubě na 200 ° C přibližně 45 minut.

V restauraci: Zeptejte se, zda kuchyň přidává přísady, které by mohly obsahovat lepek. Prečené brambory se však zpravidla jen dají do trouby a nesmíchají se s ničím, co by je mohlo kontaminovat.

hranolky
Příprava doma: Brambory nakrájejte na tenké plátky a pak je opečte na olivovém oleji nebo vložte do trouby. Posypeme česnekovým práškem, solí a pepřem.

V restauraci: Pokud máte celiakii, hranolky raději vynechte a objednejte si pečené brambory nebo jinou bezpečnou alternativu. Proč? Protože ve většině restaurací se hranolky připravují ve společné fritéze is lepková smaženými jídly, tedy s v mouce obalovaných masem a podobně.

Must Read

- Reklama -PR článek