Pokud vynecháváte lepek – dobrovolně nebo kvůli zdravotnímu problému, hledáte alternativy, kterými lepkové jídla nahradit. Vyhledáváte přirozeně bezlepkové potraviny. Jednou z nich jsou brambory. Je pravdou, že lepek neobsahují, ale pozor – některé jídla z nich už ano! Které jsou bezpečné a na jaké si dát pozor?
Samotné brambory jsou nízkokalorické komplexní sacharidy s dávkou vlákniny a vitamínu C. Nicméně, dokud samy o sobě jsou přirozeně bezlepkové, mnoho jídel z nich připravených obsahuje lepek. Někdy je skutečně obtížné vědět, zda je jídlo bezlepkové nebo ne, zvláště pokud si ho objednáte v restauraci.
Lepek, tedy gluten, je bílkovina, která se nachází v některých obilovinách, zejména v pšenici a ječmene. Pro většinu lidí je bezproblémová, ale u některých vyvolává intoleranci, celiakii nebo alergickou reakci.
Opatrně s polotovary i jídly z restaurace
Pokud máte problémy s trávením lepku, hlavní a jedinou účinnou radou je přechod na bezlepkovou stravu. Samozřejmě, tak jako u každé jiné dietě i při této chvíli trvá, než zjistíte, které z vašich oblíbených jídel jsou bezpečné ke konzumaci a které by vám mohly způsobit zmatek ve střevech.
Když si objednáváme jídlo v restauraci, v kuchyni mohou použít přísady, které nejsou uvedeny v jídelníčku a které obsahují lepek. Nebo je připraveno tak, že může vyvolat křížovou reakci. Pokud trpíte celiakií, která je z těchto poruch nejvážnější, při objednávce v restauraci se nebojte klást co nejvíce otázek o přípravě jídla.
Abyste se vyhnuli trávicím potížím, nabízíme vám, jak si připravit a objednat oblíbené bramborové jídla, které jsou zaručeně bezlepkové:
pečené brambory
Příprava doma: Brambory několikrát propíchejte vidličkou, pak zabalte do alobalu. Pečte v troubě na 200 ° C přibližně 45 minut.
V restauraci: Zeptejte se, zda kuchyň přidává přísady, které by mohly obsahovat lepek. Prečené brambory se však zpravidla jen dají do trouby a nesmíchají se s ničím, co by je mohlo kontaminovat.
hranolky
Příprava doma: Brambory nakrájejte na tenké plátky a pak je opečte na olivovém oleji nebo vložte do trouby. Posypeme česnekovým práškem, solí a pepřem.
V restauraci: Pokud máte celiakii, hranolky raději vynechte a objednejte si pečené brambory nebo jinou bezpečnou alternativu. Proč? Protože ve většině restaurací se hranolky připravují ve společné fritéze is lepková smaženými jídly, tedy s v mouce obalovaných masem a podobně.
https://primaspecial.cz/preventivni-prohlidky-mohou-zachranit-zivot-i-v-pripade-rakoviny-je-ale-cesi-zanedbavaji/
https://denikvikend.cz/tapetomanie-nebo-premente-sve-steny-na-umelecke-dilo/
https://magazineuro.cz/potrebujete-pasove-brusky-na-kov-nebo-magneticke-vrtacky-vime-kde-se-obratit/